Als raadslid van Beter Voor Dordt ontstak ik in woede toen de krant deze week kopte dat de gemeenten zelfverantwoordelijk zijn voor de grote tekorten op de jeugdhulp.

We hebben in 2015 in Zuid-Holland Zuid in goed vertrouwen de SOJ het mandaat gegeven jeugdhulp in te kopen. Ze hebben toen ruim 100 miljoen aan belastinggeld in hun busje in mogen laden waarmee ze de jeugdwet voor 10 gemeenten moesten uitvoeren.

Als woordvoerder jeugd voor Beter Voor Dordt, werkend in het jeugddomein, betwijfel ik al jaren de uitvoering van de jeugdwet in ZHZ. Al jaren leg ik uit dat het anders moet, dat niet alle hulp ‘jeugdhulp’ hoort te heten of bekostigd moet worden uit de jeugdhulp-pot, dat de inkooporganisatie eenzijdig en vooral dure zorg inkoopt en dat de toegang naar de zorg deskundiger en onafhankelijker moet opereren. Vooral dat er veel te veel geld opgaat aan zaken waar het niet aan op hoort te gaan. In de afgelopen 6 jaar heb ikzelf nogal wat spreekwoordelijke ‘robbertjes’ met de wethouder uitgevochten en is hij altijd met een zeer kritische boodschap vanuit Beter Voor Dordt op pad gestuurd naar dat bestuur. Hopend dat de boodschap gebracht en gehoord zou worden.

Het beeld dat ik voor mij zie is het beeld van een bestuur dat met vingers in de oren een lange neus naar ons maakt en met het volgeladen busje belastinggeld gewoon doen wat ze willen. En nu ze weer aan de lat staan, ons de schuld geven?! Ik geloof dat het tijd wordt het rijbewijs in te trekken, dit is absoluut niet Beter Voor Dordt!

Loudy Nijhof