Woensdagavond 24/2 was er een Dordts cultuuravond waar cultuurinstellingen in gesprek gingen met kandidaatsraadsleden. Erg interessant en de bovenliggende items waren, verbinden, samenwerken, cultuur voor jong en oud, amateur en professional en voor iedereen toegankelijk. Beter Voor Dordt wil een ballonnetje oplaten en al deze items met elkaar verbinden.
Dat kan door een Dordts Fringe Festival te organiseren na voorbeeld van het Edinburgh Fringe Festival, wat het grootste culturele evenement in de wereld is (3 weken lang, honderden podia, 50.000+ optredens). Niet dat we dat moeten evenaren maar klein beginnen, bijvoorbeeld 4 dagen in de zomer met honderden voorstellingen uit alle culturele disciplines, theater, ballet, LHBTQI+, jeugdtheater, cabaret, musicals, opera, dance, muziek, comedy enzovoort, elke dag van 12:00 – 02:00 uur op alle Dordtse podia met elk uur een andere voorstelling van 45 minuten door amateurs en professionals.
Te weinig podiums dan optredens in cafe’s, winkels, musea, zolders enzovoort. Beter Voor Dordt Denkt dat dit een nieuw jaarlijks evenement kan worden waar vele Dordtenaren op af komen, maar er zal ook landelijke belangstelling voor zijn wat weer goed is voor de Dordtse economie. Veel van deze optredens zijn gratis, tegen kleine vergoeding of iets duurder voor bekende artiesten. Kaartjes hoef je in de meeste gevallen niet te reserveren, op het Statenplein staat een ticket-booth, koop een kaartje en wandel naar het podia. Is de voorstelling niet uitverkocht dan gaan het laatste half uur de kaartjes goedkoper weg. We verbinden er ook een aantal leuke prijzen aan vast, bijvoorbeeld beste talent. De winnaar van het Dordts Fringe Festival (DFF) is……
Beginnende artiesten kunnen zichzelf presenteren en gevestigde namen kunnen optreden in Kunstmin of het Energiehuis. Ja, sommige optredens zullen geweldig zijn en er zullen ook een aantal tussen zitten die heel erg slecht zijn maar dat maakt een Fringe Festival zo leuk, het ontdekken van nieuwe genres en artiesten. De gemeente Dordrecht moet de regie nemen volgens ons, landelijk promotie maken en alle Dordtse cultuurinstellingen kunnen hieraan deelnemen. Zet Dordrecht nog beter op de cultuurkaart van Nederland.
Een Dordts Fringe Festival, dat is Beter Voor Dordt.