BETER VOOR DORDT is verheugd dat het College van Burgemeester en Wethouders de kraanbaan en de Biesboschhal op de Stadswerven wil gaan aanwijzen als gemeentelijk monument.

De kraanbaan en de Biesboschhal zijn, met de hellingbaan, de laatst zichtbare elementen uit het roemrijke verleden van dit stukje Dordrecht. Voorheen was hier “Scheepswerf De Biesbosch” gevestigd en dit industriële erfgoed doet ons aan deze welvarende tijd herinneren.

Na de tweede wereldoorlog ontstond er een tekort aan binnenvaartschepen doordat er tijdens de oorlog veel schepen door de Duitsers in beslag zijn genomen of vernield. Juist in deze tijd was er volop vraag naar transport omdat Europa wederopgebouwd moest worden. Er was echter geen geld om de schepen te bouwen.

Dankzij een financieel impuls vanuit het Marshallplan werden de, in Franstalig Canada, in secties gebouwde schepen, in Dordrecht in elkaar gelast. Ja gelast! De eerste volledig gelaste binnenvaartschepen in Europa komen van onze Dordtse scheepswerf!

Aansluitend is in de jaren 60 op deze werf de duwvaart ontwikkeld die later de sleepvaart zou gaan vervangen. Over de hele wereld varen vandaag de dag nog steeds duweenheden rond met de kenmerkende ”De Biesbosch” koppellier.

Kortom, dit stukje Dordrecht herbergt een rijk verleden. BETER VOOR DORDT maakt zich al jaren sterk voor bescherming van historisch erfgoed en is dan ook heel blij dat het er nu op lijkt dat deze tastbare herinneringen voor altijd behouden zullen blijven. Natuurlijk zien we het liefst dit gecombineerd worden met het varend erfgoed van Leefwerf De Biesbosch!